LÄHIRUOKAMENU

Tästä löydät Makumatkalla maakunnissa -pilottijaksossa valmistettujen ruokien reseptit.

Alkupalat

Paahdetut porkkanat. Kuva: Ada Pykäläniemi.

Paahdettua porkkanaa, porkkanapyreetä ja Maalahden limppumurua

Paahdetut porkkanat

200 g luomuporkkanaa
2 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria 

Leikkaa luomuporkkanat pitkittäin halki. Pyöräytä öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna uuni 270 asteeseen ja paahda porkkanoita noin 7 minuuttia tai kunnes ne ovat napakan kypsiä ja paahtuneita. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Porkkanapyre

400 g luomuporkkanaa
100 g voita
1 tl suolaa
1/2 tl juustokuminaa

Kuori ja pilko porkkanat viipaleiksi. Laita porkkanaviipaleet uunivuokaan, mausta suolalla ja juustokuminalla. Viipaloi voi päälle ja peitä uunivuoka tiiviisti foliolla. Kypsennä 170-asteisessa uunissa 1/2 tuntia tai kunnes porkkanaviipaleet ovat täysin pehmeitä. Soseuta kaikki tehosekoittimessa.

Maalahden limppumuru

3 viipaletta Maalahden Limppua
2 rkl öljyä
¼ tl suolaa

Leikkaa ja murusta Maalahden Limppu pieneksi muruksi. Paista pannulla öljyssä kunnes rapeita ja mausta suolalla.

Lanttu-juustoalkupala. Kuva: Ada Pykäläniemi.

Luomulanttua ja Herkkujuustolan Vilhoa

400 g luomulanttua
2 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Kuori ja kuutioi lanttu 1,5 cm kuutioiksi. Pyöräytä öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna uuni 270 asteeseen ja paahda lanttuja noin 7 minuuttia tai kunnes ne ovat napakan kypsiä ja paahtuneita. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Herkkujuustolan Vilho -marinadi

40 g Vilhoa
0,5 dl vettä
0,5 dl öljyä

Aja kaikki tasaiseksi tehosekoittimessa ja marinoi kypsät lanttukuutioit seoksessa.

Herkkujuustolan Vilho

60 g Herkkujuustolan Vilhoa
Nypi juusto pieniksi palasiksi ja sekoita lanttujen joukkoon.

Yrttisalaatti. Kuva: Ada Pykäläniemi.

Yrttisalaatti

1 ruukku Vihreäkeijun viinisuolaheinää
½ ruukkua Vihreäkeijun lehtipersiljaa
½ ruukkua basilikaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa ja pippuria

Nypi yrtit kulhoon. Mausta juuri ennen tarjoilua oliiviöljyllä, sitruunamehulla ja suolalla ja pippurilla. 

Kaali-lipstikkasalaatti. Kuva: Ada Pykäläniemi.

Kaali-lipstikkasalaatti

400 g valkokaalia
1 dl vaaleaa balsamiviinietikkaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
1 rkl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 ruukkua lipstikkaa 

Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Sekoita keskenään vaalea balsamiviinietikka, sokeri, vesi ja suola. Sekoita ja puristele seos kaalin joukkoon. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Ennen tarjoilua valuta ylimääräinen neste pois ja sekoita joukkoon oliiviöljy ja hienonnettu lipstikka.

Kyyveden kuhaa. Kuva: Ada Pykäläniemi.

Sokerisuolattua kuhaa, punasipulivinaigrettia ja tillikreemiä

Sokerisuolattu kuha

300 g kuhafilettä
25 g hienoa merisuolaa
25 g sokeria

Sekoita suola ja sokeri keskenään ja kaada kuhafileen päälle. Anna sokerisuolaantua vähintään 3 tuntia, mielellään yön yli. Leikkaa annospaloiksi ja kuumenna pannu (mielellään valurautaa) mahdollisimman kuumaksi. Ripottele pannulle suolaa ja hiillosta kuhapalat siinä nopeasti molemmin puolin ilman rasvaa.

Punasipulivinaigretti

50 g punasipulia
0,5 dl vaaleaa balsamiviinietikkaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
0,75 dl oliiviöljyä
hienonnettua lehtipersiljaa
pippuria

Kuutioi punasipuli pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja etikka. Anna marinoitua vähintään muutama tunti välillä sekoittaen. Lisää loput ainekset ja vinaigretti on valmis tarjoiltavaksi.

Tillikreemi

1 ruukku Vihreäkeijun tilliä
1 dl öljyä
1 prk ranskankermaa

Aja tehosekoittimella tilli ja öljy vihreäksi tilliöljyksi. Vatkaa ranskankerma vaahdoksi ja sekoita tilliöljyä joukkoon maun mukaan.

Savuhilmaa ja porkkana-pähkinähilloa. Kuva: Ada Pykäläniemi

Herkkujuustolan Savuhilma-juustoa ja porkkana-pähkinähilloa

200 g luomuporkkanaa
1 dl hillosokeria
0,5 dl sitruunamehua
0,75 dl cashewpähkinöitä
150 g Savuhilmaa

Kuutioi porkkanat pieniksi kuutioiksi ja purista sitruunan mehu. Laita porkkanakuutiot ja sitruunamehu kattilaan ja anna kiehua noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä. Paahda cashewpähkinöitä 180-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia tai kunnes pähkinät ovat paahtuneen värisiä. Leikkaa pähkinöitä hieman pienemmiksi ja sekoita ne hillon joukkoon. Kiehauta vielä kerran.

Leikkaa Savuhilma viipaleiksi ja tarjoile hillon kanssa.

Pääruoka

Pääruoka: charolaishärkää. Kuva: Ada Pykäläniemi.

Siirilän tilan charolaispihvikarjaa, luomupalsternakkapyreetä, nokkosvoissa paistettuja mustajuuria, lehtipersiljaöljyssä paistettuja herkkusieniä ja lipstikkakastiketta

Charolaispihvikarja

600 g charolais-ulkofilettä
10 g suolaa
mustapippuria
3 oksaa timjamia
2 valkosipulinkynttä
öljyä
nokare voita
sormisuolaa

Poista ulkofileen pinnassa olevat kalvot ja anna lihan lämmetä huoneenlämmössä puolisen tuntia. Mausta liha kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Paina veitsen lappeella valkosipulinkynnet littanaksi ja poista kuori. Lämmitä paistinpannu ja lisää siihen timjaminoksat ja valkosipulit. Paista ulkofilee kauttaaltaan niin, että se saa kunnolla väriä. Nosta filee uuninkestävään astiaan ja kaada päälle valkosipulit ja timjamit. Työnnä digitaalinen lämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 52 astetta. Anna fileen vetäytyä folion alla 15 minuuttia ja viipaloi tarjolle. Lisää hieman sormisuolaa päälle.

Palsternakkapyre

300 g palsternakkaa
1/2 l täysmaitoa
50 g voita
1 tl suolaa

Kuori ja kuutioi palsternakka. Keitä maidossa kypsäksi ja nosta palsternakat maidosta tehosekoittimeen. Lisää voi, tilkka keitinmaitoa ja suola. Pyöritä tehosekoittimessa tasaiseksi pyreeksi. Lisää tarvittaessa maitoa sen verran että pyre sekoittuu kunnolla.

Mustajuuret

3 kpl mustajuuria
50 g voita
2 tl kuivattua nokkosta (tai 1 rkl tuoretta ryöpättyä nokkosta)
ripaus suolaa
mustapippuria

Kuori mustajuuret kylmään veteen, jotta ne eivät tummu. Keitä suolalla maustetussa vedessä paksuudesta riippuen 5-7 minuuttia  ja jäähdytä. Mustajuuri saa jäädä hieman kiinteäksi. Sekoita pehmitetty voi ja nokkonen keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla. Tee voi-nokkosseoksesta tanko leivinpaperin avulla, jotta voit leikata siitä helposti palasia käyttöä varten.

Ennen tarjoilua kuumenna pannu ja paista mustajuuret puolessa tekemästäsi nokkosvoista. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Lehtipersiljaöljy

2 ruukku lehtipersiljaa
1,5 dl öljyä
1 rkl suolaa

Aja kaikki ainekset tasaiseksi öljyksi tehosekoittimessa. 

Herkkusienet

1 rasia herkkusieniä
öljyä
persiljaöljyä
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa herkkusienet koosta riippuen lohkoiksi. Paista ensin tavallisessa öljyssä pannulla kypsiksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää loppuvaiheessa persiljaöljyä, jotta kaunis vihreä väri vielä säilyy. Ylimääräisen öljyn voit pakastaa ja käyttää sitä myöhemmin paistamiseen tai vaikkapa salaatin maustamiseen.

Lipstikkakastike

1 punasipuli
2 rkl sokeria
0,5 dl tummaa balsamiviinietikkaa
1,5 dl punaviiniä
2 prk (4-5 dl) punaviinikastikepohjaa/ demiglace
¼-½ ruukkua lipstikkaa

Leikkaa punasipuli lohkoiksi kuorineen. Laita sokeri kattilaan ja kuumenna kattila niin, että sokeri ruskistuu. (Ole varovainen, sillä sokeri palaa helposti kun se alkaa ruskistua!) Lisää punasipulilohkot ja karamellisoi niitä hetki. Lisää etikka ja anna seoksen kiehua, kunnes etikka on lähes haihtunut pois. Lisää punaviini ja keitä kunnes seosta on jäljellä noin 1/2 desiä. Lisää kastikepohja ja anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Tarkista suola ja siivilöi punasipulit pois. Ennen tarjoilua lisää hienonnettua lipstikkaa maun mukaan.

Jälkiruoka

Punajuurikakku ja jäätelöä. Kuva: Ada Pykäläniemi.

Punajuurikakkua, punajuurihilloketta ja jäätelöä

Punajuurikakku

400 g punajuurta
150 g sokeria
1 dl agavesiirappia
2 dl rypsiöljyä
1 dl mantelimaitoa

Kuori punajuuret. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Jos sinulla ei ole käytössäsi tehosekoitinta, voit keittää punajuuret ennen soseuttamista.

100 g mantelijauhoa
40 g perunajauhoa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 tl soodaa

Sekoita kuivat ainekset keskenään ja sekoita punajuurisoseen joukkoon. Laita seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja paista 160 asteessa noin tunti. 

Punajuurihilloke

100 g punajuurta
0,75 dl hillosokeria
0,5 dl vettä
1/2 tl kardemummaa

Kuutioi punajuuret pieniksi kuutioiksi. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä kunnes punajuuri on täysin kypsää ja hillomaista. Voit testata hillon paksuuden jäähdyttämällä. Jos hillo on liian paksua, voit lisätä siihen hieman vettä, ja jos se on liian löysää, voit keittää sitä vielä hetken.

Tarjoile kakku punajuurihillokeen ja jäätelön kera.